Skip to main content
Kültür Sanat

Tirebolulu Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan ” Giresun Gönüllü Alayları‘” adlı kitap tanıtıldı

By Mayıs 2nd, 2025No Comments7 min read

Tirebolulu Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’ın hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Doç. Dr. Rezzan Ünalp tarafından kaleme alınan ‘’Tirebolulu Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan- Giresun Gönüllü Alayları’’ adlı kitabın tanıtım ve imza günü programı düzenlendi.

Tirebolu Kaymakamlığı ile Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Tirebolu İletişim Fakültesi ev sahipliği yaptı. Program, Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Etkinliğe; İlçe Kaymakamı Dr. Muhammed Lütfi Kotan, Belediye Başkanı Bülent Kara, Belediye Başkanı Yardımcısı Atilla Aydın, İyi Parti İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, Giresun Kent Konseyi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Cem Feridunoğlu, Giresun Medya Platformu Başkanı İbrahim Balcıoğlu, CHP Tirebolu İlçe Başkanı Kemal Devrim Bayrak, İyi Parti Tirebolu İlçe Başkanı Erdinç Bektaş, Tarihçi -Yazar Ayhan Yüksel, Tirebolu Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Server Devge ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Server Devge, kültürel faaliyetlerin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Her zaman kültürün içinde olduk. Bu kapsamda bugün burada bulunmamızın nedeni, Hüseyin Avni Alparslan’ı tanıtan bir kitabın tanıtım törenine sizleri davet etmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Tirebolu Kaymakamı Dr. Muhammet Lütfi Kotan ise yaptığı konuşmada, eserin önemine dikkat çekti. Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’ın hayatını anlatan kitabın büyük bir emekle hazırlandığını belirten Kaymakam Kotan, “Kitabın yayına hazırlanmasında emeği geçen hocamıza, derneğimize, Ayhan Hocamıza ve tüm katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Gençlerimize örnek teşkil etmesi açısından, ilçemizden çıkan bu kahramanı tanımak büyük önem taşıyor. Bir askerin, vatanı için nasıl fedakârca bir hayat yaşadığını, cepheden cepheye nasıl koştuğunu görmek ilham verici. Kitabın hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Programda söz alan tarihçi ve Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği İkinci Başkanı Ayhan Yüksel, ilçenin tarihine dair önemli bilgiler aktardı. Dernek olarak Tirebolu tarihinin eksikliğini hissettiklerini dile getiren Yüksel, “Tirebolu tarihini biz dernek olarak yayımladık. Bu eser yalnızca Tirebolu’yla sınırlı kalmadı, aynı zamanda Doğu Karadeniz’e de kaynak teşkil etti” ifadelerini kullandı.

Tirebolu tarihiyle ilgili çalışmalara öncülük ettiklerini belirten Ayhan Yüksel, dernek olarak yalnızca sözde değil, özde de kültürel faaliyetler yürüttüklerini vurguladı. Yüksel, bugüne kadar akademik nitelikte 14 kitap yayımladıklarını ve yeni eserler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Yüksel, Şehit Hüseyin Avni Alparslan’a dair kişisel anılarına da değinerek çocukluğundan beri Alparslan’ı çevresindeki insanların anlatımıyla tanıdığını ve bu eserin tarihçilerin gözünden hazırlanmış olmasının çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Tirebolu halkının bu kahramana artık daha çok sahip çıktığını sözlerine ekledi.

“Hüseyin Avni Alparslan’ın hikâyesi, Milli Mücadele’nin unutulmaz sayfalarında yeniden hayat buldu”

Etkinlikte konuşan kitabın yazarı Doç. Dr. Rezzan Ünalp, hem kendi hayat öyküsünden hem de eserin ortaya çıkış sürecinden kesitler paylaştı. Tirebolu’ya olan gönül bağını dile getiren Ünalp, kitabı yazma fikrinin Ayhan Yüksel’in önerisiyle doğduğunu ifade etti. Ailesinden dinlediği hikâyelerin ve çocukluk anılarının bu çalışmaya zemin hazırladığını belirten Ünalp, eserin kendisi için aynı zamanda kişisel bir yolculuk anlamı taşıdığını vurguladı.

Konuşmasında, kitabın yazım sürecinde yaşadığı duygusal bağları da dile getiren Ünalp, bu çalışmayı yalnızca Tirebolulu Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’a değil, tüm şehit ve gazilerin aziz hatırasına ithaf ettiğini söyledi.

Doç. Dr. Rezzan Ünalp, kitabın yazım sürecine ve bu sürecin duygusal boyutuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Ünalp, kitabı Tirebolu’ya, baba ocağı Görele’ye ve kapsayıcı bir kent kimliğiyle Giresun’a bir armağan olarak gördüğünü belirterek, eserin ilgiyle okunmasını ve akademik dünyaya katkı sağlamasını temenni etti.

Doğu Karadeniz ve harp tarihi üzerine çalışmalarını sürdüren Ünalp, bu alandaki ilgisinin kökeninde askerî tarih alanındaki akademik geçmişi ve Genelkurmay’daki görevlerinin yattığını ifade etti. Özellikle Rize bölgesindeki bir şehitlik hakkında hazırladığı bilgi notuyla araştırmalarına başladığını aktaran Ünalp, Giresun, Tirebolu ve Görele’de düzenlenen sempozyumlar sayesinde bölgeyle bağlarını daha da güçlendirdiğini söyledi.

2018 yılında Topal Osman Ağa Paneli kapsamında Giresun’a yeniden geldiğini belirten Ünalp, Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’ı anlatmanın sadece akademik bir görev değil aynı zamanda bir vefa borcu olduğunu vurguladı.

“Hüseyin Avni Alparslan, 1901 yılında Harp Okulu’ndan mezun olmuş bir Osmanlı subayıdır. Mustafa Kemal Atatürk ile aynı yıllarda Harbiye’de eğitim görmüş ve hatta bir yıl daha kıdemlidir. Buna rağmen, Sakarya Meydan Muharebesi’nde biri Başkomutan, diğeri ise bir alay komutanı olarak görev yapmıştır. Bu da, liderlik düzeyini ve tarihî sorumlulukları karşılaştırma fırsatı sunmaktadır” diyen Doç. Dr. Rezzan Ünalp, çalışmasında Hüseyin Avni Bey’in Birinci Dünya Savaşı’ndaki başarılarına da vurgu yaptı. Ünalp, Hüseyin Avni Alparslan’ın Kafkas Cephesi’ndeki gayrinizami harp konusundaki yetkinliğine dikkat çekti ve onun Erzurum, Bayburt ile Doğu Karadeniz bölgesinde yürüttüğü mücadeleleri ayrıntılı şekilde incelediğini belirtti.

Etkinlik, plaket takdimleriyle devam etti. Tirebolu Kaymakamı Dr. Muhammet Lütfi Kotan, Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Server Devgene, Dernek İkinci Başkanı Ayhan Yüksel ve kitabın yazarı Doç. Dr. Rezzan Ünalp’e teşekkür plaketi sunuldu. Ayrıca, kitabın basımını üstlenen Gaffaro firması adına Ertuğrul Akı’ya, Ümraniye Tirebolular Derneği Başkanı İbrahim Aydın’a ve eserin hazırlanmasında katkı sağlayan birçok kişiye de plaket takdim edildi.

Etkinlik sonunda, Tirebolu İyi Parti İlçe Başkanı Erdinç Bektaş, Doç. Dr. Rezzan Ünalp’e çiçek takdim etti. Ünalp, etkinlik katılımcılarına kitabını imzalayarak organizasyonu sonlandırdı.

Muhabir : Nesrin Keskin

Foto Muhabir : Nesrin Keskin

Leave a Reply