Özel üniversitelere %80’e yakın zamların gelmesiyle öğrenciler ve aileler isyan etti. Vakıf üniversiteleri yeni dönem için ücretlere zam yaptı. Başta İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olmak üzere zam yapıldı.
Vakıf üniversiteleri 2022-2023 öğrenim yılında ücretlerine yüksek oranda zam yaptı. En çok zam yapan üniversitelerin başında yer alan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi yer alıyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bir vakıf üniversitesi , İstanbul’da İlim Yayma Vakfı tarafından kurulmuştur. Her sene zam politikası ; %10-30 arasında yapılırken bu sene %70’e varan zam yaptı. %75 burslu olan bir öğrenci 9550-9936 TL ödeme yaparken son ödeme tutarı 21.870 TL olarak istendi. Bu şekilde 21.000’den 39.000’e çıkan %50 burslu öğrenciler var. %25 burslu öğrenciler ise 36.000’den 62.000’e kadar çıkıyor.
Bir diğer zam yapan üniversiteler arasında Bilkent üniversitesi de geliyor. Bilkent’in 62.100 TL olan öğrenim ücreti önümüzde kış yıl 118 bin TL olarak açıklandı. Zam oranı %90’a çıktı.
Atılım Üniversitesi’ de %75’ e yakın zam yaptı. Üniversitenin tıp fakültesinde 88.300 TL olan öğrenim ücreti gelecek yıl için 155.000 TL’ ye çıktı.
Başkent Üniversitesi’nde tıp , diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 100 bin TL’yi aştı. Tıp ve diş hekimliği için 85.100 TL olan öğrenim ücreti 120.000 TL ‘ ye , eczacılık için 73.600 TL olan öğrenim ücreti 103.000 TL oldu.
”Bismillah deyin kaydınızı yaptırın, bir şekilde ödersiniz”
Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci BirGün’e yaptığı açıklamada zamlara isyan etti. Yemekhane ücretinin 17 TL’den 24 TL’ye çıktığını söyleyen öğrenci, ‘’ sabahtan akşama kadar okulda olduğumuz için yemek yemek zorundayız ama gelen zamlarla birlikte zorlanmaya başladık ‘’ dedi ve ekledi ; ‘’ Okulu tercih etme sebebimiz ilk başta ucuz olmasıydı. Gelen zamla birlikte üniversitemiz diğer vakıf üniversitelerini fiyat bakımından geçti. Zam olmasını bekliyorduk ama her sene olduğu gibi TEFE-TÜFE oranında olur diyorduk. Yüzde 70 oranında zam çok fazla. Arkadaşlarımız okulla konuşmaya gittiler , Rektör Yardımcısı’yla konuştular ama sonuç çıkmadı. Kurumsal İletişim ve Tanıtım Daire Başkanı İbrahim YARIŞ ‘’ Çalışacaksınız.’’ ‘’ siz bir bismillah deyin , kaydınızı yaptırın , bir şekilde ödersiniz ‘’ şeklinde cevaplar verdi. ‘’ dedi. En düşük fiyat veren üniversite olduklarını söyleseler bile öğrenciler fiyata değil yapılan zammın ücretlerine olan yansıma miktarına tepki gösteriyorlar.
İstanbul Zaim Üniversitesi , öğrencilerin neden %70’i aşan zamlar yaptınız isyanına karşılık olarak okulun elektriği, suyu , Doğalgazı ve cami imamının maaşı , hocaların maaşını öne sürerek cevap vermekte.
Öğrenciler bu zamlar üzerine CİMER’e şikayet etmekle birlikte okul önünde toplanıp konuşmalar ve sosyal medyada Taglar açtı , imza toplandı. Buna rağmen öğrenciler olumlu bir tepki alamadı. Öğrenciler alınan olumsuz cevaplar sonucu 27 Haziran’da rektörlük önünde yazmış oldukları metni okudu. Sonrasında Rektör Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR temsilci seçilen 4 öğrenciyle konuştu. Öğrenim ücreti zammını indirme taraftarı olmadıklarını, YÖK’ e bildirdikleri için artık dönüşünün olmadığını, peşin ödeme indirimi gibi ufak indirimler yapılabileceğini belirtti. “İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, kar amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir.” Şeklinde web sitesine yazan üniversite, öğrencilerine bu zammı ödeyemeyiz sözlerine karşılık yapıcı bir çözüm sunmadı. Mevcut öğrenciler hiç değilse yeni gelen öğrencilerin bu fiyatı göze alarak geleceklerini ancak eski girişli öğrencilerin bu zammı bilmeden geldiklerini bu nedenle başka vakıf üniversitelerinde olduğu gibi yeni tercih edecek öğrencilere kıyasla eski girişli öğrencilere daha makul bir zam yapılmasını istiyor. Üniversitenin geçmiş senelerdeki %10-20 arası tutarlı zam oranları ve fiyatına göre tercih etmiş olan mevcut öğrencilerin mağduriyetleri devam ediyor.
Haber: Elif Duman