Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Dr. Nedim Serhat Bilecen’in “Haber Dergiciliği / Bir Gazetecilik Alt “Alan”ının Dönüşümü” kitabı çıktı. Dorlion Yayınları tarafından Ekim 2023 yılında yayınlanan bu kitap, Haber Dergiciliği’nin dönüşümünü konu alıyor.
Türkiye’de neden haber dergiciliğinin olmadığının sorgulandığı çalışmada, haber dergiciliğinin geçirdiği evreler ve nedenleri yer alıyor. 1960 ve 2000 yılları arasında yer yer gazetelerden daha etkili ve fazla satışa sahip olan dergiler 1990 sonrasında gerçekleşen ekonomik dönüşümden oldukça etkilenerek işleyişinde değişimler yaşanmış ve yavaş yavaş kaybolmaya başlamışlardır.
Günümüzde güvenilir olan ve takip edilen birçok gazeteci dergi çıkışlıdır. Gazeteciler için önemli bir ekol ve okul görevi gören dergiler sayesinde gazeteciler haberciliği gazetelerden değil, dergilerden öğrenmişlerdir. Doğru ve güvenilir bilgi vermenin amaç olduğu haber dergilerinde araştırmaya fazla zaman ayırılıyor ve bu sebeple dergiler haftalık veya 15 günlük periyotlar halinde yayımlanıyordu.
1995 yılında Türkiye’de dijitalleşmeye ilk adımı atan bir haber dergisi olan Aktüel olmasına rağmen, birçok dergi dijitalleşme ortamına ayak uyduramamıştır. Gelişen internet ortamı hızlı yayıncılık anlayışını gündeme getirmiş ve haberdeki anlayışı değiştirmiştir. Hız kavramına zıt bir yayımcılık anlayışı olan haber dergileri ise teknolojik değişime adapte olamamışlardır.
“Birilerinin yeniden bu değeri hatırlamasını istiyorum”
Dr. Nedim Serhat Bilecen kitabı için “Unutulmuş bir değer olan haber dergiciliğini birilerinin yeniden hatırlamasını istiyorum. Bu yüzden bu konuda bir kitap yazdım” ifadelerinde bulundu. Çalışmanın yoğun talep göreceğini düşündüğünü söyleyen Bilecen sözlerine şu şekilde devam etti; “Kitabın sonuna doğru dönemin ünlü haber dergilerinin farklı departmanlarında çalışmış usta gazeteciler ile birebir görüşmeler gerçekleştirdim. Onların anlattıkları, deneyimleri ve her yerde bulunamayacak hikayeleri bir zamanlar haberciliğin bu mecrada nasıl yapıldığının kanıtı niteliğindedir” dedi.
Bu kitabı yazmasının kendi kişisel ilgisiyle beraber Türk basın tarihinin sürekli gazeteler ile anılmasından duyduğu rahatsızlık olduğunu ifade eden Bilecen, gazetelerin ve dergilerin çıkışı arasında sadece bir yıl olduğunu vurguladı ve bu iletişim araçlarının gazeteler kadar önemli olduğunu söyledi.
Gazeteler kadar dergilerin de ön planda olması gerektiğini ifade eden Bilecen, “Herkes gazete çalışıyor, ben dergi çalışmak istedim” diyerek sözlerine son verdi.
Muhabir: Elif Naz Arabacı