Güncel gunimedya MANŞET

Tirebolu Harkköy’de bilgilendirme toplantısı

Giresun’un Tirebolu ilçesinde altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun madeni çıkarma projesi adına bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tirebolu ilçesi Harkköy Köyü’nde dün saat 14.00’da tertiplenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yetkililer, maden şirketi yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, köy muhtarları ve köy halkı katılım sağladı. Toplantı Çevre Mühendisi Gizem Ceylan’ın maden çıkarım işlemi ile ilgili sunumu ile başladı. Çevre Mühendisi Gizem Ceylan maden hakkında yaptığı sunumda; “Yavuz Türker adına yapılması planlanan bakır, çinko, altın ve gümüş ocağı projesi için burada toplanmaktayız. Öncelikle belirtmek isterim ki proje kapsamında herhangi bir zenginleştirme tesisi kurulmayacaktır ve gerçekleştirilecek olan faaliyet sadece maden çıkarma projesidir” dedi. Ardından madenin teknik içerikleri, köylere uzaklıkları ve istihdam noktasına değinen Ceylan; “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna istinaden yaklaşık 17-18 kurumun görüşleri bakanlıklardan ve il müdürlüklerinden alınıyor. ÇED başvuru dosyasında belirttiğimiz üzere 6 adet galeri noktası, cevher, bitkisel, toprak, paso depolama, ulaşım ve şantiye kurulacak. Madene en yakın köy Harkköy 240 metre, Kuskunlu 530, Menderes 570, Örenkaya 1600, Karaahmetli 1924 metre uzaklıkta. Bu bir yer altı ocak işletmesidir. Kesinlikle açık ocak çalışması yapılmayacaktır. Proje kapsamında madende ilk etapta, 20 kişinin çalışması planlanıyor. Görev alacak personellerin çoğu civar köylerden temin edilecektir”

 

‘’Neyi garantileyeceksiniz’’

Toplantıda söz alarak madenin doğaya verecek olduğu zararları soran vatandaşlar; “Su, zarar görmeyecek. Patlamada çevre etkilenmeyecek. Siyanür kullanılmayacak diyorsunuz. Söylediğiniz şeylerin garantisi nerede, neyi garantileyeceksiniz? Madem buradan maden sökülüp götürülecek. O zaman buradaki 3 hektar depolama alanı neden yapılıyor? Madenin pasosu mu burada kalacak?” diyerek tepkilerini gösterdi. Vatandaştan ve temsilcilerden gelen soruları yanıtlayan şirket yetkilisi; “Garantisi Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal mevzuatları. Bu yasal mevzuatlara uymazsak idari ve ceza yaptırımlarıyla muhatap oluyoruz. Buraya gelen biyologlar çalışmalar yapıp, rapor sunuyor. Bizde bu rapora göre, gerekli işlemleri başlatıyoruz. Depolama alanlarını geniş tutmamızın sebebi, burada bir terme projesi hazırlıyoruz. Paso depolama alanlarının işçi sağlığına uygun olarak depolanması gerekli. Bu yüzden depolarda analiz yapıp teknik çalışmalar sonucu belirli bir alan belirleniyor” dedi. Ardından maden şirketinin detaylı atık planını soran vatandaşlara Çevre Mühendisi Ceylan şöyle yanıt verdi; “Maden atık yöntem planları hazırlanıyor. Biz onay aldıktan sonra uygun görüldüğü gibi ÇED raporumuzun içerisine koyuyoruz. Bu başvuru bilgilendirme dosyası olduğu için daha tam bilgi verilmiyor hepsine ayrıntılı biçimde ÇED raporunda bahsedilecek. Burada ayrıştırma yok, hedef kütleye ulaşılacak hedef kütledeki malzeme kamyonlara doldurulacak, yönlendirilecek, depolanmayacak ama hedef kütleye ulaşana kadar çıkan posa depolanacak.”

 “Biz kimsenin ekmeğine karşı çıkmak için gelmedik.”

Aralarında köy muhtarlarının ve köy halkının tepkilerine yanıt veren Tirebolu Çevre Kültür Turizm Derneği Başkanı Sibel Arslan; “Şu anda hepimizin sağlığı için buradayız. İş işten geçtikten sonra, ah vah etmenin bir anlamı yok. Biz kimsenin ekmeğine karşı çıkmak için gelmedik” ifadelerini kullandı. Toplantının ardından Harkköy Köyü Muhtarı Hüseyin Bal ve Kuskunlu Köyü Muhtarı Alpaslan Aydın açıklamalarda bulundu. Maden ocağının işletileceği Harkköy Köyü muhtarı Hüseyin Bal maden bölgesinin geçmiş dönemini anlatarak şunları kaydetti; “Bu maden 70’li yıllarda MTA tarafından galeri usulüyle, 80 ve 90’lı yıllarda yine galeri usulüyle Demir Export tarafından işletildi. 2000’li yılların başında ise yine bir maden şirketi geldi. Galeri usulü değil, açık işletme olarak çalıştıracaklardı. O zaman karşı çıkmıştım ve madenlerin açık işletmesini halkı örgütleyerek yaptırmadık. Şimdi de aynı fikirdeyim. Açık madene hala karşıyım.”

Sözlerine devam eden Hüseyin Bal süreç hakkında ise; “Bu seferki hususta maden şirketi bizimle görüştüğünde, daha önceki verdiğim mücadeleyi anlattım. Fakat galeri usulüyle açılmasında ve burada işlenmeyeceği sürece bir sakınca görmediğimi kendilerine bildirdim. Bir diğer hususta şu ki; Köy yolunu kullandırtmayız, kendilerine yeni bir alternatif yol bulurlar” dedi. Maden ocağına yakın bölgede olan Kuskunlu Köyü muhtarı Alpaslan Aydın ise; Maden alanının Ece Mermer tarafından 20 yıl civarında kiralandığını fakat 2013 yılında çıkarılan kanuna göre 30 yıla kadar kiralanabilme imkanının olduğunu da aktardı. Ayrıca Harkköy Köyü ve Kuskunlu Köyü olarak madene karşı olmadıklarını; sadece madenin kapalı sistem olarak çalışmasını istediklerini belirtti.

 

Haber: Merve Usludil- Melike Bıçak