2013 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)nde kurulan K-Tech Takımı, Türkiye’nin en büyük alternatif enerjili araç üretiminde lider olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Yedi kişilik mühendis adayı arkadaşın bir araya gelmesiyle oluşan K-tech takımın amacı; fosil yakıtların tükenmekte olduğu günümüz dünyasında kullanılan enerjinin, verimliliğini arttıran çözümler sunabilmek. İlk olarak üç tekerlekli bir prototip araç üreterek işe başlayan ekip, dört tekerlekli şehir konseptli ‘Yavuz Sultan Selim’ adını verdikleri aracı geliştirdiler. Bu aracın özellikleri şu şekildedir: Aracın içinde alüminyum profillerden oluşan bir sistem ve sürücüyü koruyan bir kafes var. Takla atması durumunda ise gövde büzülmeye uğramayarak, sürücü aracın içerisinden güvenli bir şekilde çıkabiliyor. Yakıt pili hariç aracın bütün aksamları yerli üretim. Yakıt pili de hidrojeni elektriğe çevirebiliyor. Araç filolarında, elektrikli ve hidrojen motorlu araçları taşıyorlar. Aracın simülasyonlarda yaptığı hız ise saatte 138 km. Ancak takım verimliliğe önem verdiği için elektrikli motorlarda belirli hız aralıkları var. Bunlar 60-70 km arası.
K- Tech takımı, bu araçlar ile birden çok yarışlara katılarak, ülke sınırları içinde kalmayıp başarılarını sınır dışında da tescil etti. 2015 yılında ilk yarışlarında ‘H-vira’ adlı araçla 19 üniversitenin katıldığı yarışta üçüncülük başarısını elde ettiler. Yine aynı sene, 42 üniversitenin katıldığı yarışta ‘E’-vira adını verdikleri araçları ile yedinci oldular. Yaptıkları yerli sistemler ile (bms, telemetri, şarj ünitesi) tasarımlarını gerçekleştirerek yerli ürün teşvik ödülüne de layık görüldüler. Bununla da kalmayıp ünleri, sınırı aşıp yurt dışına kadar ulaşmıştır. Londra’da düzenlenen ‘Shell-eco Marathon Europe’ yarışında sekizincilik elde etmişlerdir.
Öğrencilerin Kaptanı Cihangir Öksüz araçla ilgili; “ Biz bu aracın üzerine sekiz kişi bindik ve hiç bir şey olmadı. Bu olaya cesaret edebilen bir okul daha yok” ifadelerini kullanarak araçlarına olan güvenlerini dile getirdi.
Ayrıca aracın maliyetleri, TÜBİTAK yarışlarına katılarak sağlanabilmekte. Bunun yanı sıra ekibe, üniversite tarafından atölye ortamı sağlanmış olup, elektrik ve internet ihtiyaçları da karşılanmakta. Ek olarak da 20’ ye yakın sponsorun destekleriyle çalışmalarını sürdürmekte.
Takım; eylül ayında ‘Tekno Fest’ yarışmasında Yavuz adını verdikleri araç ile liderliği kovalayacaklar.
Haber: Emre Bayram