Giresun CHP il Kadın Kolları Başkanı Ayça Kozluca ve Giresun ilçe Kadın Kolları Başkanları Espiye’de bir araya gelerek Dünya Kadın Hakları Günü’nde kadın eşitsizliğini ele alan basın açıklamasında bulundular.
Toplumda ayrımcılığa maruz kalan kadınların tüm haklarını korumak ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 5 Aralık’ta Dünya Kadın Hakları Günü kutlanıyor. Giresun CHP il Kadın Kolları Başkanı Ayça Kozluca ve Giresun ilçe Kadın Kolları Başkanları, bugün Giresun’un Espiye ilçesinde basın açıklaması yaparak kadın eşitsizliğini ele almak için bir araya geldiler.
Giresun il Kadın Kolları Başkanı Ayça Kozluca basın açıklamasında, “Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün en ileri devrimlerinden biri gerçekleşti. Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş statüsüne kavuştuk. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı. Özellikle büyükşehirde kadınların oy kullanma oranı erkeklerin oy kullanma oranına yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili meclise girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylece meclisteki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırayı aldık” diyerek Atatürk Dönemi’nde kadın hakları konusunda yapılan yeniliklere değindi.
Sözlerine devam eden Kozluca, “Aradan geçen 88 yıla rağmen ilerlemek bir yana yüz yirmi dokuzuncu sıraya geriledik. Seçmen nüfusunun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette eksik temsil edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyüktür ki araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı vardır. Oysa ki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yoktur. Kadın kimliğinin ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde otuz üçtür. Peki bizim ülkemizde durum nedir? 1934 yılından bu yana 23 genel seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili mecliste görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde beşi yani 598’i kadın. Bugün meclisteki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece 1’i yani yüzde 5,8’i kadın. Gördüğünüz gibi bu oranlar dünyaca kabul edilen kritik eşiğin oldukça altında, kısacası Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor. Eşitsizlik sorunun tek nedeni zihniyettir. Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum. Anneliği reddeden kadın eksiktir, yarımdır. Kadının kariyeri çocuk doğurmaktır ifadelerini kullanan zihniyetten de eşitlik beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkına sahip çıkamayan, koruma altında öldürülmelerine seyirci kalanlardan zaten samimiyet beklemiyoruz. Bu zihniyet biz kadınların yaşam hakkını savunan İstanbul sözleşmesinden çekinmemizin de tek nedenidir. Bu karar alındığından bu yana, yüzlerce kadın katledildi. Katiller cinayeti işlemeden önce nasıl ceza indirimi alacaklarına dair internet araması yapıyorlar. Yargılanırken bahanelerinin arkasına sığınıyorlar. Önceki yargı kararlarından cesaret arıyorlar. İstanbul sözleşmesinin hükümleri artık bizim iç hukukumuzun parçasıdır. İktidardan tek talebimiz yasalara dokunma, uygula. Zaten en geç altı ay sonra iktidara geldiğimizde, ilk yirmi dört saat içerisinde İstanbul sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın yolu kadını güçlendirecek eşitlikçi politikalardan geçiyor. Bu amaçla partimiz, kadını güçlendirecek üç önemli projeye imza attı. İlki iki yıl önce bugün İstanbul sözleşmesinin bir maddesine hayata geçiren, yaşam hak projesidir. İkincisi yoksulluğu bitirecek olan aile destekleri sigortası projemizdir. Aile destekleri sigortasıyla, asgari ücret ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan tüm ailelerin hayatına dokunacağız. Maddi desteğin yanı sıra yaşam koşullarını iyileştireceğiz. Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getireceğiz. Yapılacak maddi katkıları, kadının banka hesabına yatırarak kadınları güçlendireceğiz. Üçüncüsü, kadın istihdam projemizdir. Aile içi bakım hizmetleri kadınların omuzuna yükleyen ve kadını istihdam dışına iten bu düzeni değiştirmek için ilk adımı attık. İktidarımızda beş yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratacağız ve bunun 4 milyonu kadınlardan oluşacak. Bu istihdama güven veren istikrarı yaratan dört ayaklı bir stratejiyle hayata geçireceğiz. Birincisi ülkemize yeniden hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi getireceğiz. İkincisi, üreten bir Türkiye tesis edeceğiz. Üçüncüsü, ürettiklerimizi halkça paylaşacağımız bir Türkiye getireceğiz. Masanın dördüncü ve en önemli ayağı olan kalkınmanın ve sürdürülebilirliğin sağlandığı bir ekonomi yaratacağız. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye yaratacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikaları uygulamaya koyacağız. Biz Cumhuriyet Halk Partili Kadınlar bugün 81 ilde, 973 ilçede tek ses olduk ve haykırıyoruz. Eşit temsil haktır. Hakkımızı alana kadar da mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Basın açıklamasının ardından kadın esnaflarla ve halk ile pazar alanında buluşarak sorunlarını dinledi.
Muhabir: Elif DİCLE