MANŞET

Kabine Toplantısının tek konusu: Deprem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı bugün gerçekleşti.6 Şubat’ ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sebebiyle ertelenen toplantı , Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında bugün saat 15.30 itibarıyla başladı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara göre, Kahramanmaraş depreminde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği, 105 bin 505 kişinin yaralandığı öğrenildi. İlk depremde hasar gören binaların, ikinci depremde tamamen çöktüğünü belirten Başkan Erdoğan, hasar tespit çalışmalarının bir hafta içerisinde tamamlanacağını söyledi.

250 bin kamu görevlisi sahada

Bölge genelindeki arama kurtarmadan, yardım malzemelerinin dağıtımına kadar bütün çalışmaların düzene sokulduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan, Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin diğer 71 ilinden gelenler ile birlikte yaklaşık 250 bin kamu görevlisinin deprem bölgesindeki çalışmalarda yer aldığını ve sahada görevlendirilen iş makinası sayısının 12 bin 235’e, uçak sayısının 76’ya, helikopter sayısının 121’e, gemi sayısının 26’ya, insansız hava aracı sayısının ise 45’e ulaştığını açıkladı. “Yıkılan binaların altında kalan son vatandaşımızı da oradan çıkarana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerinde bulundu.

211 bin konut, yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı

İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun, yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. 1 yıl içinde deprem bölgesindeki konut ihtiyacının tamamını karşılayacak sayıda konut inşa etmeyi hedefliyoruz. Depremin yıktığı veya oturulamaz hale getirdiği her evi, her iş yerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 100 bin TL nakdi yardım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarının devamında, önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre vatandaşlarımıza ilave destekler yapılacağını ve depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunulacağını söyledi.

Deprem bölgesinde okula devam şartı aranmayacak

Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı deprem bölgesindeki tüm okullarda, ikinci dönemde devam şartı aranmayacağını diğer 71 şehirde ki ilk ve orta dereceli okullarda eğitim-öğretimin 20 Şubat’ta başlayacağını açıkladı.

“İnsanlar can derdindeyken SPK önüne gidip siyaset yapanları, asla unutmayacağız”

“İnsanlar can derdiyken SPK önüne gidip siyaset yapanları, öğrencilerimizi kışkırtanları, insanları devletlerine karşı tahrik ederek canla başla yürütülen faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız. Bozguncuların fitnelerine, yalanlarına, hezeyanlarına kesinlikle itibar etmeden, ülkemizden bu felaketin izlerini silmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”  Konuşmasına devam eden Erdoğan,” Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvuruların 8 Mayıs’a kadar uzatıldığı bölgedeki çiftçimizin 8,3 milyar liralık destekleme ödemesini öne alarak hızla yapıyoruz. Şimdi yaraları sarma, acıları dindirme, yıkılanları yapma, milyonlarca insanımızı yeniden hayata bağlama vakti” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Muhabir: Seda Nur Güllü

yorum sayısı 2

Yorum yapmak için buraya tıklayın