Her yıl 25 Eylül’de başlayan İtfaiyecilik Haftası’nın bu yıl 308. kutlaması gerçekleştirildi. Gunimedya ailesi olarak biz de itfaiyecilerin görevleri ve meslekte yaşadıkları zorlukları Tirebolu İtfaiye Amiri Şaban Bayrak ile konuştuk.
1714 yılında kurulan Tulumbacılar, şu an bildiğimiz adıyla itfaiyeciler 308 yıldır gelişerek insanlara hizmet etmektedir. Tulumbacılar, Osmanlı döneminde Yeniçeri Ocağına bağlı olarak kuruldu. 1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıyla beraber Tulumbacılar da dağıldı. Yangınları söndürmek için insanlara ihtiyaç duyulması sebebiyle 1827 yılında “Yangıncı Taburu”, günümüzde ki adıyla İtfaiye Teşkilatı kuruldu. Bu nedenle 25-30 Eylül tarihleri arasında her yıl İtfaiyeciler Haftası olarak kutlanmaya başlandı.
308 yıllık köklü geçmişiyle devletin önemli kurumlarından birisi olan İtfaiye Teşkilatının ve bu onurlu mesleğin neferleri olan itfaiyecilerin günümüzde yaşadığı zorlukları konuştuğumuz Tirebolu İtfaiye Amiri Görevlisi Şaban Bayrak; “İtfaiyeciler çalışma ortamındayken her an acil durum gelebilir stresi içindedir. Bu stres acil durum sinyali geldikten sonra olay yerine varmaktan başlayarak, olayın çözülme sürecini kapsamaktadır. Acil durum sinyali geldikten sonra olay yerine ilk 4 dakika içinde varma stresi başlar. Olay yerine varılsa bile bazı insanların çeşitli provokasyonlarına maruz kalmaktadırlar. Bu psikolojik baskılar üstüne fiziksel zorluklar da eklenir. İtfaiyecilerin koruma kıyafetleri ve yangın söndürme materyalleri yaklaşık 45-50 kg ağırlığındadır. Bu yüzden itfaiyecilerin hem fiziksel hem de psikolojik olarak güçlü olması gerekir”dedi. .
Bayrak; “itfaiyeciler sadece yangın söndürme, hayvan ya da insan kurtarma görevlerinde yer almazlar. Bunun yanında; Doğal afet, sel, taşkın, tahliye gibi görevleri de üstlenirler” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Muhabir: Zeynep Kaya