anasayfa Eğitim Fakülteden Haberler gunimedya MANŞET Üniversiteden Haberler

İletişim Fakültesi’nde festival devam ediyor

Tirebolu İletişim Fakültesi’nde düzenlenen festivalin 3. gününde Prof. Dr. Taner Karahasanoğlu Konferans Salonu’nda “Araştırmacı Gazetecilik” konulu söyleşi yapıldı. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Günseli Bayraktutan ve Öğretim Görevlisi Nedim Serhat Bilecen gazetecilik öğrencilerinin akademiyle ilgili sorularını yanıtladı.

İletişim Festivali’nin üçüncü günü CHP Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Kozcu, CHP Tirebolu İlçe Başkanı Fatma İyice ve İlçe Başkan Yardımcısı Sadiye Himoğlu’nun Öldürülen Gazeteciler, Bülten ve Ödüllü Yönetmenler temalı fotoğraf sergilerini gezmeleriyle başladı. Sergi gezisinin ardından CHP Kadın Kolları temsilcileri Dekan Yardımcısı Dr. Öğr.Üyesi İsmail Cem Feridunoğlu’nu ziyaret ettiler.

Önder Kamalak

 

Festival programı kapsamında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) Genel Yayın Yönetmeni Doç. Dr. Tezcan Durna gazetecilik bölümü öğrencilerine araştırmacı gazetecilik hakkında bilgi vermek üzere  online olarak katılım sağladı. Sözlerine vakfı tanıtarak başlayan Dr. Durna, “Medya ve Gazetecilik” başlıklı bir dizi başlattığını ve mesleğin zorlukları ile öneminin açıkça anlatılamadığından bahsetti. Konuşmasına gazeteciliğin ortaya çıkışının muğlak olduğundan söz ederek devam eden Doç. Dr. Tezcan Durna, gazetecilerin esas itibari ile yöneticilerden hesap sorabilir konumda olduğunu ve halk adına hesap sormaları gerektiğini vurguladı.

Gazeteci kime hesap verecek?

Gazeteciliğin iktidarla çıkar ilişkilerine girmeye büyük zaafı olan bir meslek grubu olduğuna dikkat çeken Durna, bu durumun gazetecilere güvenin azalmasına sebep olduğunu ve Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün bu duruma iyi bir örnek olduğunu ifade etti.  Mesleki örgütlenmenin ise gazeteciye hesap sorabileceğini ve denetleyebileceğini “Mesleki örgütlenmeler mesleğin itibarını, güvenirliliğini, konumunu anlamlı ve saygın bir yerde tutmak için oluşturulmuş meslek içi denetleme mekanizmaları olarak kurulmuştur” diyerek açıkladı. 1980’li yıllardan itibaren büyük ölçüde işlevini yitiren bu örgütlerin sağlıklı meslek yönetimi için hayata geçirilmesinin önemli olduğuna da değindi.

“Krizleri aşmak adına ortaya atılmış yeni kavramlar”

Birçok çeşidi oluşan gazeteciliğin kriz dönemi ortaya çıkan sıfatlar olduğunu savunan Dr. Durna, “Gazetecilik gazeteciliktir. Başına ne getirilirse getirilsin gazetecilik kavramı tüm alanları zaten kapsar” dedi.  Durna, Michael Schudson ‘un “İnsan özgürlüklerine, adalete ve hukukun üstünlüğüne zarar gelmesini önleme potansiyeli en yüksek olan gazetecilik profesyonel hesap verebilirlik gazeteciliğidir” diyerek söyleşiyi tamamladı.

Söyleşinin ardından Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecik Bölümünden Prof. Dr. Günseli Bayraktutan ve Öğr. Gör. Nedim Serhat Bilecen akademik hayatın süreçlerine dair öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Önder Kamalak

Fakülte bahçesinde yapılan müzik dinletisi ile devam eden program, akşam Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği Süt Kardeşler filminin açık hava sinemasında öğrenciler eşliğinde izlenmesi ile son buldu.

Haber: Yaren Sude Fidan – Tevrat Güner