Güncel MANŞET Yerel Yönetim

Giresun’da Medya için Demokrasi Programı

Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütmekte olduğu ‘Demokrasi İçin Medya/ Medya İçin Demokrasi Programı’  başlığı altında ‘Dijitalleşme ve Gazetecilik, Basın Hukuku, Medya ve Demokrasi Eğitimi’ Giresun Hotel New Jasmin’de  gerçekleştirildi.

Giresun Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen programa; Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Öden, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram, 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Nazım Elmas’ın yanı sıra iletişim öğrencileri ve çok sayıda basın mensubu da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin şu ifadeleri kullandı:

‘Demokrasi ile medya ikisi birbiriyle olmazsa olmaz. Yani medya olmazsa gerçek anlamda demokrasi olmaz. Demokrasi olmazsa da medya olmaz. Biz iletişim fakülteleri öğrencilerine çok önem veriyoruz. Çünkü Türkiye ne yazık ki bir dönem gazetecisini kaybetti. Gazetecilik mesleği son çeyrek yüzyılda tamamen bir kişilik kaybına ve güven kaybına sebep oldu’

 ‘Gazeteciler Tanrının Ödüllendirdiği Kişilerdir’

‘Gazeteciler tanrının ödüllendirdiği kişilerdir. Bu çok iddialı bir laf gibi gelse de şöyle ki: Hepimiz doğduğumuzda iki göze, iki kulağa sahibiz. Görürüz, duyarız ve konuşuruz. Ama gazeteciler öyle değil. Gazeteciler binlerin, on binlerin bazen yüz binlerin gözü olur, kulağı olur, sesi olur. Ödüllendirilmiş bir meslektir. Böylesine bir mesleği kurallarına uyarak yapmazsak tanrının bize verdiği bu ödülü inkar etmiş oluruz’

‘Gazeteci Bir Ayna Görevi Yapar’

‘Ve ne yazık ki son yıllarda gazeteciler, yandaş, paralel gibi bir takım tanımlarla dillendiriliyor. Değerli arkadaşlar kendimizi illa bir geometrik şekle benzetmek istiyorsak; bizim bir tek şeklimiz var. O da: Doğru Olmak.  Eğer bu şeklin dışına çıkarsak, yandaş olursak, paralel olursak, bizim adımız gazeteci olmaz. Şu anda yapılan gazetecilik ne yazık ki evrensel kurallar içerisinde Türkiye ile yapılmıyor. Gazeteci bir ayna görevi yapar. Siyaset siyasetçilerin işidir. Yorum yapmak isterseniz bunu köşe yazınızda yaparsınız. Habere yorum girmez. Habere iltifat girmez, körü körüne eleştiri de girmez. Bu mesleğin, bilgilerimizi aktarıp daha doğru daha dürüst ve eski günlerdeki gibi daha erdemli yapılması için uğraşmalıyız.’

Nazmi Bilgin’in sözlerinin bitmesiyle mikrofonu devralan Giresun Gazeteciler Cemiyet Başkanı Bekir Bayram, “Medya ne kadar özgür ne kadar güçlü olursa demokrasimiz de o kadar dinamik o kadar güçlü olur.” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Verilen kısa aradan sonra kürsüde yerini alan,  Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı; cemiyet çalışmalarından, yeniliklerden ve cemiyetin sunduğu olanaklardan bahsederek sözü  Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Günseli Bayraktutan’a  verdi.

Bayraktutan, ‘Dijitalleşme ve Gazetecilik‘ çerçevesinde; teknoloji ile gelişen habercilik konusunun üzerinde durdu. Son olarak ise konuk misafirlerden Avukat Tuncay Alemdaroğlu ‘Basın Hukuku‘  ve Prof. Dr. Kormaz Alemdar ‘Medya ve Demokrasi‘ konularını ele aldı.

Etkinlik sonunda Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun  yaptırdığı plaketler,  katılımcılara takdim edildi.

Haber: Beyza Arslan

Fotoğraf: Nilüfer Mammadova / Aleyna Berber