Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi’nden Atapark Meydanı’na kadar bugün Endometriozis (kadınlarda görülen ilerlemesi durumunda kansere dönüşen bir hastalık) farkındalık çalışması temalı bisiklet turu etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Giresun Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Alanya Tosun ve tıp öğrencileri katıldı.
Giresun Üniversitesi’nde ‘TURKMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Birliği), Mart ayı Endometriozis farkındalık ayı kapsamında kadınlarda görülen regl ağrılarının, sadece reglden kaynaklanmadığını ve bunun bir hastalık olabileceğini, insanların bu konuda farkındalık oluşturmak için Endometriozis etkinliği düzenledi. Etkinlik bugün Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve birçok öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Endometriozis hastalığını insanların fark edebilmesi için Güre Yerleşkesi’nden Atapark Meydanı’na kadar Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Alanya Tosun önderliğinde bisiklet turu gerçekleşti. Etkinlik, Atapark’ta toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Erken tanı ile endometriozis önlenebilir
Dr.Öğr. Üyesi Şebnem Alanya Tosun farkındalık çalışması hakkında, ”Tüm dünyada Mart ayı Endometriozis farkındalık ayı olarak kutlanıyor ve farkındalık göstermek için birçok etkinlik yapılıyor. Giresun Üniversitesi Tıp TURKMSIC Topluluğu olarak bizde bu etkinliği yapmak istedik. İfadelerine erken tanının önemine değinerek devam eden Dr. Tosun, “Genç kızlarda regl ağrıları ve üreme çağındaki kadınların kısırlığa ve ilişki sırasında ağrıya neden olabiliyor. Endometriozis hastalığı çok nadir de olsa kansere dönüşebiliyor. Tedavi çözümü bulunabilen bir hastalık erken dönemde tanı konulması gerekiyor. Çoğu genç kız regl ağrısının çevresinden görüp normal olabileceğini düşünüyor. Bu ağrıların nedeni endometriozis hastalığı olabilir. Genç kızlar bu ağrıları normal karşıladıkları için, bu hastalığını fark edemiyorlar” dedi.
Endometriozis hastalığı nasıl fark edilir?
Alanya Tosun, hastalık belirtilerini şöyle açıkladı: “Regl dönemi genç kızlıktan itibaren ağrılı geçiyor ve yetişkin bireylerin ilişkiye girerken de ağrıları oluyor. Çocuk istenmesine rağmen çocuk sahibi olamayınca fark edilebiliyor. Bu hastalığın en sık belirtileri; karın ağrısı ve regl döneminde olan sancılardır.”
Bazı spor dalları endometriozisi önleyebiliyor
Hastalığa faydası olan bazı spor dalları için Alanya Tosun, “Endometriozis hastalığına faydası olan bazı spor dalları vardır. Bunlar; yoga, pilates gibi spor dallarıdır. Önce düşüncemiz yoga etkinliği yapmaktı fakat bisiklet turu etkinliği de sporun bir dalı olduğu için Tıp Türk Birliği olarak böyle bir farkındalık yapmaya karar verdik” diyerek örnek gösterdi.
Dr. Alanya Tosun, Giresun Üniversitesi Tıp TURKMSIC Topluluğu olarak endometriozis hastalığının yanı sıra; rahim ağzı kanseri, AIDS ve Otizm ile ilgili çalışmalarının da olduğunu belirtti. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Haber: Bahar Akbuğa – Derya Kayadelen