Giresun’da kapatılması için çalışmalar başlatılan Giresun Limanı’nda yer alan silolar kaldırılırken, işçiler Giresun Atatürk Meydanı’nda eylem yaptı.
Giresun Limanı’nda çalışan işçiler ellerinde pankartlarla geldikleri meydanda aileleri ile birlikte seslerini duyurmaya çalıştı. Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara kürsüde yaptığı konuşmada işçinin sesi olmak için meydana indiklerini söyledi.
“Giresunport Giresunlu uşaklara ekmek kapısıdır.”
Başkan Kara, “Giresun Limanı 1998 yılından 2018 yılına kadar özelleştirme kapsamında atıl halde kaldı. 2018 yılında ise Tiryaki Grup Giresun Limanı’nı aktif hale getirdi. Giresun ekonomisine ve limanda çalışan Giresunlu gençlere istihdam sağladı. SEKA fabrikası, Sunta fabrikası, Adel kalem fabrikası, Et Balık Kurumu kapanmış olup ilimizde istihdam alanları sınırlı hale gelmiş bulunmaktadır. Bunun sonucunda ise ilimiz sürekli göç veren bir şehir haline geldi. Liman içinde çalışan; Giresunport personeli 214 kişi, kamyon ve tır sayısı: 108, gümrük personeli: 28 kişi, gemi acentesi: 30 kişi, yemek firması: 15 kişi, sahil güvenlik: 16 kişi, kamu personeli: 26 kişi, kıyı emniyet: 18 kişi, emniyet personeli: 8 kişi, Türkiye geneline yük çıkışı yapan araçların sayısı günlük ortalama 30 araçtır ve toplamda 493 kişi ve bu kişilerin aileleri ile birlikte ortalama 2 bin kişiye tekabül eder” dedi.
Liman resmi kurumların da gelir kapısı
GESOB Başkanı Ali Kara konuşmasına şöyle devam etti: “Giresun Limanı resmi kurumlara da gelir kapısı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 bin grostonluk gemiden 3 bin TL, aynı şekilde Tarım İl Müdürlüğü 5 bin grostonluk gemiden 3 bin TL, 15 bin grostonluk gemiden 10 bin TL gelir elde etmektedir. Deniz aşırı ülkelerden gelen gıda ürünlerinin depolanması, işlenmesi ve tekrar gemiye ve tırlara yüklenmesi 100 bin tondan bahsettiğimiz anlamına gelir. Ayrıca limanı çalıştıran firma gelmeden önce Giresun Limanı’nın draftı (geminin tabanı ile su seviyesi arasında kalan mesafe) 7 metreydi ve en fazla 5 bin grostonluk gemi limana girebiliyordu. Firmanın çalışmaları sonucunda 80 bin grostonluk gemiler Karadeniz’de sadece Giresun Limanı’na girebiliyor. Bunun için de limanda depolama alanları olmak zorundadır. Depolama alanının başka bir alana taşındığını düşünürsek 5 bin grostonluk gemide 185 araç, 10 bin grostonluk gemide 370 araç, 40 bin grostonluk gemide 1480 araç nakliye yapmak zorundadır. Bu durum beraberinde limanın giriş ve çıkışlarında büyük bir trafik sorunu meydana getirecektir. Giresun; Ordu, Trabzon ve Samsun illerinin arasında sıkışmış ve ekonomik açıdan bahsi geçen illerin yıllarca gerisinde kalmıştır. Giresun’un limanıyla birlikte yapmış olduğu atılım sonucunda Trabzon Limanı’nı geçmiş, Samsun Limanı ile de rekabet eder hale geldi. Bu durum çevre illeri rahatsız etmiş olup yatırımları veya faaliyetleri kendine çekmek için büyük bir çaba ve uğraş gösterir hale geldi. Görüntü kirliliği adı altında bu kadar insanın ekmek yediği limanın depolarının yıkılması ve firmanın Giresun’dan gitmeye zorlanması oyunun bir parçasıdır. Bizler limana güvenip banka kredileri çektik, çeşitli yatırımlarda bulunduk, depoların yıkılmasını endişe ve kaygıyla izliyoruz. Giresunlu uşakların ve kamyoncu, tırcı esnafın işsiz kalması üzüntü verici bir durumdur. Bu konuyla ilgili yetkili olan kim varsa bu insanların işlerini kaybetmemesi için bir an önce bu yıkıma dur demesi gerekmektedir.”
Haber: Volkan Salan
… [Trackback]
[…] There you can find 29880 additional Info on that Topic: gunimedya.com/giresun-limani-kapatilmasin/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: gunimedya.com/giresun-limani-kapatilmasin/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: gunimedya.com/giresun-limani-kapatilmasin/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: gunimedya.com/giresun-limani-kapatilmasin/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 29017 more Info to that Topic: gunimedya.com/giresun-limani-kapatilmasin/ […]