MANŞET Yerel Yönetim

CHP Giresun Milletvekiliyle Söyleşi

Fotoğraf: Şefik Durdu

Daha önceki dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına birçok görev içinde yer alan, özellikle doğup büyüdüğü şehir Giresun’a hizmet etmeyi bir borç bilen 27. dönem CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı ile siyaset, gündem ve Giresun’a dair gelecek planları hakkında  bir sohbet gerçekleştirdik.

Siyasete atılmaya nasıl karar verdiniz, bu düşünceniz nasıl gelişti?

Mevcut yapıyı gördükten sonra, siyasette bazı şeylerin özellikle gençlerin siyasette daha aktif rol alması gerektiğini düşündüm. Çünkü siyasette gençler olmadığı zaman değişim olmaz. Bu ülke de bazı şeylerin değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Onun için çok erken yaşlarda Cumhuriyet Halk Partisi siyasi kadroların da yer aldım. Ben hala inanıyorum.Çünkü bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK her zaman şu sözü söylemiştir. Ve bu söz benim de kulağıma küpedir. “Umut gençlerdedir. Gençler bu ülkeyi değiştirecek ve bu ülkeye artık refahı, barışı, huzuru getirecek.’’

Cumhuriyet Halk Partisinin Giresun’daki tek milletvekilisiniz. Giresun adına yürütülen ya da geleceğe yönelik bir proje var mı?

Tabi ki var. Giresun’ un 16 ilçesinde biraz önce de bahsettim size, il başkanlığı yaptığım dönemde de istişare halindeydik. Giresun’un en büyük sorunu işsizlik. Giresun’ da işsizlik öyle bir sorun ki Giresun’un nüfusu şu an 474 bin ama İstanbul’ da yaşayan Giresunlu sayısı milyona yakın. Bu ne demektir? Bu Giresunlu gençlerin istihdamdan dolayı, işsizlikten dolayı bu şehri terk ettiğini göstermektedir. Benim en büyük hayallerimden biri bizim çocuklarımız, Giresun’un çocukları şehri terk etmesin, şehre faydalı olsun ve Giresun’u Karadeniz’ de bir cazibe merkezi haline getirelim.

Fotoğraf: Şefik Durdu

Giresun’un en önemli geçim kaynağı fındık. Siz fındık üretimi ve özellikle bu seneki fındık fiyatlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Fındık konusu tabi ki çok çok önemli bir konu. Çünkü bu ülkenin 8 milyon vatandaşını etkileyen bir konu. Bu ülkenin fındık konusun da bir politikası yok. Bugün iktidar partisi kasım ayında fındık fiyatını açıkladı. Ben bunu birkaç yerde daha söyledim. Kasım ayında fındık fiyatı açıklanmaz, hamsi fiyatı açıklanır. Yani özellikle fındık konusunda en büyük birliğimiz Fiskobirlik ve bu kurumun güçlenmesi gerekiyor. Fındığı sadece Giresun olarak değerlendirmemek lazım. Ordu, Trabzon, Sakarya, Düzce’de fındık konusunda ön plana çıkan illerimiz. Dolayısıyla fındık milli ürünümüzdür. Milli ürünümüzün temel alıcısı da yine biz olmalıyız. Ve iç pazarda da fındığı güçlendirmeliyiz. Fındığı güçlendirmenin tek çıkar yolunun da Fiskobirlik’ i güçlendirmek olduğunu düşünüyorum.

Mecliste Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) görev aldığınızı biliyoruz. Bu komisyonun Giresun çapında yürüttüğü bir çalışma var mı?

Kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu Giresun gibi sadece bir şehir olarak algılamamak lazım. Kadın erkek eşitsizlikleri bir ülke sorunu, bir dünya sorunu olarak görmek lazım. Çünkü bizim yaptığımız araştırmalarda 2018 yılının ilk altı ayında 206 kadınımız cinayete kurban gitti. 55 çocuk istismarı oldu. Şiddet gören kadın sayısı 138 ve ilave etmek istiyorum. İkinci altı ayında da 233 tane cinayet, 51 çocuk istismarı ve şiddet gören kadın sayısı 104’dü. Şimdi bu bakış açısıyla baktığın zaman bunlar için artık bir şeyler yapmak lazım. Çünkü kadınlarımızın iş hayatında, siyasi hayatta, sosyal yaşam da hayatımızın her alanın da olduğu için bu eşitsizliklerini önce mecliste daha sonra da ülke çapında çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Fotoğraf:Şefik Durdu

Genel olarak milletvekili olduktan sonra halkın sorunları ile iç içe olmak, insanların sizden hizmet beklemesi sizde neleri değiştirdi ya da geliştirdi?

Daha fazla hizmet, daha fazla insanımıza faydalı olmak, daha fazla Cumhuriyetimize yakışır bir nefer olarak daha iyi ve diğer genç arkadaşlarımıza örnek olacak bir kişilik olarak hizmet etmeyi geliştirdi diyebiliriz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Evet var. Özellikle öğrenci arkadaşlarımıza şu mesajı vermek istiyorum. Bugün kopya çekerken yakalanan öğrencinin yüzünden akademisyen arkadaşımızın cinayete kurban gittiğini biliyoruz. Burada eşini biraz önce izledim, çok güzel bir söylemi vardı. Yani çok yakınını kaybetmiş bir insanın bu cümleleri kurmasından dolayı saygıyla eğiliyorum. Ne dedi: ‘Çok iyi bir hukukçu olabilirsiniz, çok iyi bilim adamı olabilirsiniz ama iyi bir insan olmak çok daha önemlidir‘. Bugün de akademisyenimiz için Allah’tan rahmet diliyorum. Ve genç arkadaşlarımıza şu mesajı veriyorum. Gelin siyaseti yaşları büyük insanlara bırakmayalım, gençler siyasete daha fazla katılım göstersin diyorum.

Fotoğraf: Şefik Durdu

Haber: Ali Bestami Hoşgören

yorum sayısı 2

Yorum yapmak için buraya tıklayın