Giresun’da yeni yapılmış olan üst geçitlerde asansör bulunmaması dikkatlerden kaçmazken, Giresun Valiliği ve Giresun Devlet Hastanesinin önünde bulunan üst geçitte de asansör yerine engelli rampasının olması tepkilere neden oldu.
“Üst Geçitler Asansör Sistemiyle Verilmeliydi”
Engel durumu ileri seviyede olan ve maddi yetersizlikten dolayı akülü araç kullanamayan engelli vatandaşların, üst geçitleri kullanamaması Giresun halkının ve engelli bireylerin ortak sorunu oldu. Bu durum üzerine sorulan sorulara Engelliler Derneği Vakfı Başkanı Nihat Yayla şu şekilde cevap verdi: “Öncelikle bu gibi durumların sizler tarafından dikkate alınması bizleri mutlu etti. Bizler bu durumla ilgili sorunu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ve Giresun İl Müdürlüğü’ne 2008-2009 yılından beri her seferinde dile getiriyoruz. Hem sahile hem ilçelere hem de işlerimizin olduğu kurumlara geçişler çok zor hatta imkansız denilebilir. Burada Teyyaredüzü’nden Ada Hastanesi’ne kadar asansör yerleri olan üst geçitler mevcut. Bu üst geçitlerin asansör sistemiyle beraber İl Valiliği’ne verilmesi gerekiyordu fakat gerçekleşmedi.”
“Önceki Yıllarda Benzer Cevaplar Aldık”
Üst geçitlerde asansör sistemi olmamasıyla ilgili yeni görüşmelerin yapılıp yapılmadığı konusuyla ilgili ise; “Valilik, Belediye, Karayolları, Trabzon Bölge Müdürlüğü arasında yazışmalar oldu. Bize 2018 Şubat ayında gelen cevapta uygun şartlar sağlanırsa asansör yapılacağı söylendi. Önceki yıllarda da benzer cevaplar almıştık. Bizim buradan çıkardığımız sonuç asansörlerin yapılmayacağı doğrultusundadır. Yerel yönetim olarak ilçelerde ve ilde belediyeler en azından bir tane asansör yaparlarsa engelli vatandaşlar sahile ulaşabilir ve işlerini halledebilir.” ifadelerini kullandı.
“Sesimiz Yankı Olarak Geri Dönüyor”
Bu durumun sadece yazışmalar üzerinde kalıp kalmadığına dair; “Biz dernek olarak kendi derneğimizle ve paydaş derneklerle birlikte birçok ziyarette bulunduk ama o günden bu güne seneler geçti, hiçbir gelişme olmadı. Sesimizi herkes duyuyor ancak buna rağmen kimse geri dönüş yapmıyor, sesimiz yankı olarak bize geri dönüyor. Bir çözüm maalesef ki bulunmuyor. 2018 yılına gelmişiz, 2019 yılına sayılı günler kalmış hala Giresun’da yaşayan 7-8 bin engelli vatandaşları, kronik hastalığı olanları, yaşlı ve hamile olan vatandaşları önemsemiyorlar. Bu, ya kelle koltukta karşıya geçersin ya da kendi dünyanda kalırsın demektir.” açıklamalarında bulundu.
“Biraz Anlayış Biraz Empati”
Yayla, konuya dair çözüm önerileri sunarak söylemlerine şöyle son verdi: “Her insan bir engelli adayıdır. Bazı şeyleri yapmak ve görmek için bizlerin veya bir yakınımızın engelli olmasına gerek yok. Sadece empati kurulması gerektiğini düşünüyorum. Zaten asıl engel fiziki olan değil, beyinde olan engeldir. Üst geçitler yapılırken engelli vatandaşlar da düşünülse zaten ortada hiçbir engel kalmayacak. Bu durum görme engelli vatandaşlarımız içinde aynı. Avrupa ülkelerinde var olan medeniyeti konuşuyoruz ama kendi kafamızda medeniyet olmadıktan sonra bu tarz şeyler hayal ürünü gibi geliyor. Biz iki sene önce merkezi yerde dört asansör kurulmasının maliyetini hesapladık. Toplam maliyet 60-70 bin lira civarıydı. Bu ücret hayatı zaten zor yaşayan insanlar için düşük bir bütçedir. Fakat bunları dile getirdiğimizde, itiraz şeklinde cümleler kurduğumuzda ters tepkilerle karşılaşıyoruz. Aslında bizler sadece biraz anlayış biraz da empati istiyoruz.”