anasayfa çevre Güncel gunimedya Kültür-Yaşam MANŞET

Depremde kaybedilen tarihi yerler

Gaziantep Kalesi

“Asrın Felaketi” olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depreminde birçok vatandaş ve bina ile birlikte tarihi değerler de kaybedildi. Bazıları depremi hasarla atlatırken, bazıları ise tamamen yok oldu.

Gaziantep Kalesi: Kaç asırlık tarihi olduğu bilinmese de, Hititler döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinen bu kale oldukça hasar aldı. Doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında yıkımlar meydana gelen kalenin parçaları ise yola döküldü.

Hatay Devleti Meclis Binası: 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından inşa edildiği bilinen bina da asrın felaketine dayanamadı. 1939 yılına kadar meclis binası olarak hizmetine devam eden bina, 2019 yılında ise kültür sanat merkezine çevrildi. Yeni hizmetine 4 yıl devam edebilen bina, Kahramanmaraş depreminde yıkıldı.

Habib-i Neccar Cami: Türkiye sınırları içerisinde yer alan en eski cami olarak bilinen bu yapı 638 yılında inşa edildi. Deprem ile birlikte 1400 yıllık cami tamamen yıkılırken yanında bulunan tarihi Yeni Hamam ise hasar gördü.

Aslantepe Höyüğü: 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Aslantepe, 26 Temmuz 2021 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. 7 bin yıllık tarihi olan bu höyüğün duvarlarında kaymalar meydana geldi.

Diyarbakır Surları: 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinus tarafından günümüzdeki hali ile inşa edilen surlar da depreme dayanamadı. Keçi Burcu, Dağkapı ve Çiftkapı arasındaki burçta geniş çaplı gedik olduğu görüldü.5000 yıllık surlar aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Tokalaşma Sütunu: Adıyaman’da Kommagene Kralığı dönemine ait olan tokalaşma sütunu yıkıldı. 2 bin yıllık tarihi olan 10 metrelik sütunun, yeniden aslına uygun şekilde dikileceği açıklandı.
 
 

Adıyaman Ulu Cami: Bugünkü şeklini 1863’te alan caminin 1505-1515 yılları arasında Durak Bey tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. 1902 yılında yeniden restore edilen cami de depremde yıkıldı.

İskenderun Latin Katolik Kilisesi: 1858 yılında İskenderun’a gelen Rahibe Tarikatı üyeleri tarafından inşasına başlanan kilisenin bitirilmesi 13 yıl sürdü.1871 yılında açılan kilise, geçirdiği yangın sonrasında 1888-1901 yılları arasında tadilat geçirerek tekrar hizmete açıldı. 152 yıllık tarihi olan bu yapı, depremde ağır hasar aldı.

 

Şirvani Cami: Şirvani Mehmet Efendi tarafından yaptırılan caminin tarihinin 1677 yılından öncesine dayandığı bilinmektedir. Gaziantep Kalesi’nin yanında yer alan caminin kubbesi ve doğu istikametindeki duvarı, yaşanan deprem sonrasında çöktü.

 

Muhabir: Yaren Sude FİDAN

1 yorum

Yorum yapmak için buraya tıklayın
  • … [Trackback]

    […] Here you can find 48634 more Info to that Topic: gunimedya.com/depremde-kaybedilen-tarihi-yerler/ […]