MANŞET

               Avustralya’da Kanguru İtlafı

Avustralya’nın ulusal sembollerinden biri olan kanguruların itlafı için devlet tarafından belirtilen kota aktivistler tarafından acımasızca bulunarak tepkiye sebep oldu.

Hayvan itlafı, bir grup içerisinde çoğalacak hayvanların belirli kriterlere uygun olarak yok edilme sürecidir.

Bu yıl Avustralya genelinde 5 milyona yakın kangurunun yok edilmesine izin verildiği açıklandı. Avustralya bu günlerde “İtlaf kotası” sebebiyle gündeme gelen tartışmalar yaşıyor. Hükümet yetkilileri ve yırtıcı yaşam uzmanlarına göre bazı kanguru türlerinin sayıca fazla olduğu ve kuraklık sebebi ile yerli canlı türlerinin korunması için kanguruların belli bir sistem içerisinde itlaf olmaları gerektiğini savunuyor.

Ancak Aktivistler itlafın “acımasızca olduğu ve ticari çıkarlar için yapıldığı” gerekçesiyle durdurulmasını istiyor.

Avustralya Kanguru Endüstrisi Birliği (KIAA) Üst Yöneticisi Dennis King, “Onlar mükemmel hayvanlar. Onlar ulusal bir simge. Ancak hükümetin bu nüfus düzenleme programları, kanguruların refah ve sağlığını daha iyi bir şekilde korumak için yürürlüktedir.” dedi. Ayrıca King, itlaf politikasının durdurulmasının, yıllık 200 milyon Avustralya doları (yaklaşık 2 milyar 530 milyon TL) civarında ticaret hacmine sahip olan kanguru endüstrisine zarar vereceğini sözlerine ekledi.

Nüfus yönetiminin nedeni ekolojik ve çevresel zorluklardır.

Avustralya Başkent Bölgesi (ACT) Çevre Bakanı Rebecca Vassarotti ise Kanguru nüfus kontrolünün diğer canlılar adına önem taşıdığını belirterek “Ağızsız güvelerimiz var, kulaksız ejderhalarımız var ve bacaksız kertenkelelerimiz var. Bu ekosistem için çok önemliler. Bu yüzden bu sistemlerin yönetimini üstlenmeli ve özellikle sürdürülebilir bir kanguru popülasyonunu koruduğumuzdan emin olmalıyız.” Açıklamasını yaptı.

Vurulan kangurular, et ve deri ticaretinde değerlendirilmek suretiyle merkezlere sevk ediliyor.

Kanguruların et ve deri ticareti için öldürüldüğünü savunan aktivistler, itlafların “acımasızca” bir davranış olduğunu ve bazı kanguru türlerinin varlığını tehlikeye girebileceğini ileri sürüyor.

Dünyaca ünlü iki spor markasının üreticisi kanguru derisi kullanmama kararı aldı.

Hayvan Adalet Partisi üyelerinden Mark Pearson, kanguru nüfusunun kendi doğal haline bırakılması gerektiğini ve anneleri öldürülen birçok yavru kangurunun da ya açlıktan öldüğünü ya da yırtıcılar tarafınca savunmasızca öldürüldüğünü iddia etti.

Kanguru deri ticaretinin yasaklanması da gündemde tartışılan konulardan biri.

Muhabir: GÖKÇE BAYDAR