çevre

Adeta ölüme davetiye

Zeynep KAYA

Karbon salınımı 21.yüzyılın en önemli sorunlarının başında geliyor. Küresel ısınmadan, buzulların erimesi, insan ve tüm canlıların ölümüne kadar her şeyi olumsuz etkiliyor. Oysa rasyonel çözümler mümkün.

Şehirleşmenin bir sonucu olarak görülen hava kirliliği, yerel ve bölgesel olduğu kadar uluslararası bir sorundur. Sadece çevreye değil, insanlara ve oksijene ihtiyacı olan bütün canlılara zarar veriyor. Odun ve Kömür sobaları yüzünden çevreye yayılan zararlı gazlar gün geçtikçe daha büyük tehlikeleri ortaya çıkarıyor. Zararı toplumca bilinmeyen bu kirliliğin sebepleri arasında; soba yakımı hakkında doğru bilgiye sahip olmamak, sobaya kömür ve odun dışında plastik maddeler, tezek, yenilen meyvelerin ve fındık kabuklarının atılması sebepleri arasında yer alıyor.

Bilim insanları karbon salınımı konusunda uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Öner Dikensoy, “İnme, İskemik Kalp Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve Akciğer Kanseri gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar görülmektedir. Hava yoluyla solunan zararlı partiküller zamanla solunum yolları bağışıklığında zafiyete yol açabilir” diyerek zararlı maddelerin sobaya atılmasının sonuçlarına dikkat çekti.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Tirebolu da genellikle kış aylarında oluşan hava kirliliğinden nasibini alıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait hava kirliliği ölçü istasyonları sonuçları, dramatik sonuçlar ortaya koyuyor. 2. derecede hava kirliliği seviyesinde olan Giresun’da, çevre ve canlı sağlığı olumsuz yönde etkileniyor. Çevre Yüksek Mühendisi Eylem Karaca, “Bacalardan çıkan yoğun dumanları ortadan kaldırmak adına filtre uygulaması yapıyoruz. Yapılan bu uygulama sayesinde zararlı partiküller çevreye yayılmadan ayrıştırılıyor. Bunun yanında kazan yakıcılarına, doğru yakım teknikleri için bilgilendirme metni veriyoruz. Ayrıca ulaşabildiklerimize birer yakım tekniklerini gösteriyoruz. Bunun dışında kalorifer yakan kişilerin belgeleri olup olmadığını denetliyoruz” diyerek çevre kirliliğini önlemek amacıyla yapılan faaliyetleri anlattı. Yapılan bu çalışmaların yanı sıra Belediye Meclis Üyesinin kararıyla bütün fırınlara filtre kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. Yalnız bu zorunluluk konut olarak kullanılan binalar için geçerli değildir.

Hava kirliliğini azaltmak için ne yapılabilir?

Hava kirliliğini azaltabilmek adına, sobalı evlerde filtre kullanımının yaygınlaştırılması gerekmekte, bunun yanı sıra temiz yakıtların ve teknolojilerin kullanımı da yaygınlaştırılabilir. Örneğin; Güneş, elektrik, biyogaz, LPG ve doğal gaz gibi emisyon hedeflerini karşılayan biyokütle sobaları kullanılmalıdır. Bunun yanında maske kullanımının partikül maddelerin vücuda girmesini engellediği bilimsel olarak kanıtlandı. Bu yüzden soba kullanımının yoğun olduğu yerlerde maske kullanımına dikkat edilmesi, hava kirliliğinin zararlarından korunmak için önemlidir.

Sulu Filtre nedir?

Sulu Filtre Sistemi, kazan ya da sobalardan çıkan gazlarda bulunan kül ve partikülleri tutarak kükürtdioksit seviyesini dengelemeye yarar. Filtre içinde bulunan kademeli bölmelerden oluşan bir sisteme sahiptir. Partikül maddeleri ve kül gibi atıkları süzer. Katı ve sıvı maddeleri ayrıştırır, ayrıştırılan maddeler 20 günde bir temizlenir.

Sulu Filtre Sistemi, kazan bacalarına takılır. Fırın ve firmaların kullanımı zorunludur. Çünkü fırınların kullandığı çıralı çam çevreye çok fazla zarar verir. Bu filtrelerin ortalama fiyatı kazan ya da sobaya göre 5 bin ile 20 bin arasında değişiklik göstermektedir.

Muhabir: Zeynep KAYA

1 yorum

Yorum yapmak için buraya tıklayın