Fotoğraf: Sözcü Gazetesi
Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen salep bitkisi, bu yıl çay ve fındığı geride bırakarak çiftçilerin gözdesi haline geldi.
Getirisinin çay ve fındığa oranla daha yüksek olduğunu fark eden Karadeniz çiftçileri, salep üretimine yönelmeye başladı. Bu değişim, birçok üreticinin tarım faaliyetlerini yeniden şekillendirmesine yol açtı.Özellikle son senelerde Giresun, Ordu, Trabzon ve Rize de yoğunlaşan salep üretimi, hasat vermesi ve kolay ekilip toplanabiliyor olması yönünden de çiftçilerin yüzünü güldürmekte.
Uzmanlar, Karadeniz’nin verimli toprakları ve uygun iklim koşulları nedeniyle salep üretimi için ideal bir bölge olduğunu belirtiyor. Salep bitkisi, bölge çiftçileri için önemli bir ekonomik kaynak haline gelirken piyasadaki kilogram fiyatının iç piyasa da 400 ile 500 TL arasında farklılık gösterdiği salep, çay ve fındıktan da farklı olarak toplama kısmında büyük bir iş gücü gerektirmemekte. Bölge halkı, hem gelir seviyelerinin yükselmesinden hem de tarıma kazandırılan bu yeni ürünle elde edilen başarıdan büyük memnuniyet duyuyor.
Karadeniz’de salep bitkisi, bölgenin tarımsal geleceği için umut vadediyor.
MUHABİR: Helin AYDOĞAN