Fotoğraf: Habertürk
Suriye’de bir mezardan çıkarılan parmak boyutundaki kil silindirlerin üzerinde dünyanın bilinen en eski alfabesi keşfedildi.
Science Daily dergisinin haberine göre, bilim insanları yaptıkları kazı araştırmaları sonucunda tarihi bir buluntuya rastladı. Suriye’de bilinen en eski kentlerden biri olan Umm-el marra’daki arkeolojik kazılar sonucu tarihi yeniden canlandıracak bir keşifle karşı karşıya gelindi. Bilim adamlarının çalışmaları sonucunda antik mezardan çıkardıkları kil silindirlerin üzerinde kazılı halde buldukları yazılarının, insanlık tarihinin en eski alfabesine ait olduğu bildirildi. Tarihi Tunç Çağı’na dayanan bu mezarları kazan araştırmacılar Altın, gümüş takılar, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucunun yanı sıra üzerinde kazılı yazılar bulunan, parmak uzunluğunda 4 adet kil silindir bulundu.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar üzerine bu yazıların, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eskiye dayandığı ortaya konuldu. Yapılan keşif alfabenin M.Ö ve 1900’den sonra Mısır ve Mısırın çevresinde icat edildiğine yönelik inanışların değiştirileceği belirtildi.
Keşfedilen silindirlerin üzerindeki yazıların mezardan çıkarılan nesnelerin nereden geldiğine ya da kime ait olduğuna ilişkin sorulara yanıt niteliğinde olabileceği değerlendirmesinde bulunan Schwartz, “Ancak yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabiliriz” diye konuştu.
MUHABİR: Helin AYDOĞAN